A webdesign felkapott színei – 2021

Egy weboldal tervezésekor sok mindent figyelembe kell venni. Először is ki kell választanod egy jól csengő domain nevet, meg kell tervezni az elrendezést, a menüpontokat és meg kell álmodni a webhely arculatát – hogy csak néhány dolgot említsek.

A legtöbb vállalkozó nem is gondolja, hogy a weboldala színei mennyire fontosak.
A színek konkrét érzelmeket idéznek fel, és hatékonyan motiválhatják a látogatók döntéseit.

A kutatások azt mutatják, hogy az emberek 90 másodpercen belül ítélnek meg egy terméket, szolgáltatást – és ennek az ítéletnek a 90% -a kizárólag a színvilág alapján történik. A megfelelő színek kiválasztása tehát nagyban befolyásolja, hogy az olvasók hogyan látják a weboldaladat és márkádat.

A Torontói Egyetem érdekes tanulmányt készített a színekről és arról, hogyan érzékelik azokat az egyének. Megállapították, hogy a legtöbb ember az egyszerű színek kombinációit részesíti előnyben.
A legtöbb esetben mindössze két vagy három színt tartottak vonzónak. Ezért fontos egy meghatározott, jól összeállított színpaletta használata a honlapod és végső soron vállalkozásod sikeréhez.

De több millió szín közül hogyan lehet választani?
Hogyan határozhatjuk meg, hogy melyik színvilág a legjobb a márkád, vállalkozásod részére?
Függetlenül attól, hogy van egy új honlapod, amelyet a nulláról kell megtervezni, vagy a korábbi oldalad arculatfrissítésén gondolkodsz, jó helyen jársz.

Ez az útmutató megmutatja, hogy melyik színpaletta trendi, így megtalálhatod azokat a színeket, amelyek a legjobban illeszkednek weboldalad arculatához és megfelelnek az ügyfeleid ízlésének is.

Az alábbiakban 10 felkapott, mutatós és a honlapokon jól használható színkombinációt mutatunk be.
Ha Te is szeretnél egy menő weboldalt, vagy a meglévő honlapod arculatát szeretnéd kicsit felfrissíteni, keress minket.

Lágy tónusok
A tompa, lágy színek ízlésesek és nagyon vonzóak. Tökéletes választás lehet például a szépség- vagy divatiparban.

 

Az egyszerű árnyalatok jól együttműködnek egymással, és segítenek kiemelni a honlapon található fotókat.

Szürke, piszkosfehér és egy dögös piros
Nem kell mindig egy csomó különböző színt választani. Azok a weboldalak, amelyek szürke árnyalatokat használnak, lehetővé teszik az olvasóik számára, hogy gyorsabban megtalálják a számukra fontos tartalmat.


Ez egy jó választás, ha professzionális, egyszerű színekben gondolkodsz, és a honlapodon sok a szöveges tartalom.

Kék és zöld színátmenet fehér szöveggel
Nagyon divatos és látványos a színátmenetek használata az oldal hátterénél. Például egy élénk kék, ami cián színűvé halványul, egy csipetnyi tengerzöld színnel dinamikus hátteret biztosít a fehér szöveghez.


Ha webhelyed megjelenése jelenleg elavult, próbálj meg színátmeneteket hozzáadni, hogy a paletta modernebb megjelenést kapjon.

Retro színsémák
A retro színpaletták nagy visszatérést mutatnak. Sok top márka az 1970-es, 80-as és 90-es évek népszerű színeit használja webhelyein némi modern csavarral.
A modern ízlésű retro elemek beépítésével új életet adhatunk a régi trendeknek. A retro színkombinációk képesek ismerős érzéseket kiváltani közönségükben, függetlenül attól, hogy mikor nőttek fel.


A marketing segítségével szegmentálható a célközönséged. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy kit próbálsz megcélozni weboldalad színsémáival. Ez rég túlmutat azon, hogy rózsaszín mintákat választunk nőknek és kék mintákat férfiaknak.

Lágy rózsaszín, élénk rózsaszín és éjfekete
Ha egy oldal hátterén lágy rózsaszín tónusokat használunk, kiemelhetjük vele a fekete tónusú képeket és szöveget, az élénk rózsaszín használatával pedig dinamikát adhatunk az oldalnak.

Annak ellenére, hogy a rózsaszín alapvetően nőies árnyalatú, bármilyen célközönséget megszólíthatunk vele. A feketével párosítva élénk, pezsgő világot teremthetünk a honlapon.

Szürke, krémsárga és mély kék
Ez a színpaletta jóval mozgalmasabb, mint az eddigi színkombinációk.


Elsőre azt gondoltuk, hogy a sárga, kék és lila tónusok nehezen olvashatók, de ha világosabb szürke tónusokat használunk a háttérben, az élénkebb kontrasztos színek jól működnek webes felületen is.

Föld színek
Ezt a klasszikus színsémát egészen friss felfogásban lehet hasznosítani a honlapokon: ha a sötétebb zöldeket nem háttérként, csak kiegészítő színként használjuk a lágy szürke háttéren, sokkal jobb lesz a képek, a szöveg és a színek megjelenése.


Az egészséges élelmiszerekkel, növényekkel és mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások számára a földszínek színpalettája nagyszerű választás.

Sok piros és tompa színek
A piros nagyon merész és domináns szín, óvatosan kell mellé kiegészítő színeket választani, de a lágy földes árnyalatokkal nem lőhetünk mellé.


Azoknak a cégeknek lehet jó választás, akik modern, innovatív technológiákkal foglalkoznak. Arra azonban figyelni kell, hogy mértékkel használjuk a pirosat, hogy ne legyen túl harsány az összhatás.


Futurisztikus pasztellek és elsődleges színek
Ez a színpaletta több színt tartalmaz, mint a megszokott webdesign paletták, de ha ízlésesen használjuk, az oldal nem lesz kaotikus. Az ellentétek (a kék ellentéte a narancssárga, a lila ellentéte a sárga) nagyon jól működnek együtt, kiemelik egymást.

Művészi, kreatív vállalkozásoknak, ügynökségeknek kiváló választás.

Feketén fekete
A fekete szín a webdesignerek gyakori választása, de általában csupán a szövegekhez használják.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem mutat jól a többféle fekete árnyalat egy webhely színpalettáján. A különböző fekete tónusok az elegancia és luxus érzetét keltik, ezért jó választás pénzügyi, ékszer- és divatcégeknek egyaránt.


A fekete időtálló szín a webdesignban – mindig is népszerű volt, 2020-ban és azon túl is népszerű lesz.
Ha a fekete honlap arculat mellett döntünk, használjunk különböző árnyalatokat a mélység és a textúra hozzáadásához.

A honlapunk tervezésekor elsődleges tehát a színek tudatos kiválasztása, fontos, hogy a szövegek jól olvashatóak legyenek, a képek pedig kellően kiemelkedjenek a háttérből. Törekedjünk arra, hogy ne a saját kedvenc színeinket használjuk, hanem olyan árnyalatokat, amik illenek a márkánkhoz és a célközönségünk tetszését is elnyerik.

Az eredeti cikk teljes egészében megtalálható itt:
https://www.quicksprout.com/trending-website-color-schemes/