30 elképesztő tény és statisztika a webről – 1. RÉSZ

Egy átlagos ember naponta összesen körülbelül 190 percet tölt az interneten – ez a tény elegendő ahhoz, hogy mélyebben beleássuk magunkat a netezők szokásaiba. Akár saját webhelyet indítasz, akár csak az érdekes tények érdekelnek, érdemes átolvasni 2 részes blogbejegyzésünket.

Összeválogattuk a 30 legérdekesebb statisztikát az internetről és szórakoztató tényeket a webhelyekről.

20 megdöbbentő webhelystatisztika és tény (2021-es adatok alapján)

Kezdjük a nagyágyúkkal. Ezek azok a legfontosabb tények és statisztikák, amelyeket mindenkinek érdemes tudnia, aki saját weblapot szeretne vagy rendszeresen használja a netet. Ha szeretnéd jobban megérteni a webhelytervezés bevált gyakorlatait, vagy egyszerűen csak a látogatók  fejébe akarsz bepillantani, ezeket az információkat tudnod kell.

Weboldal tervezés és internet felhasználói szokások

Ez az első 10 tény a webdizájnról és annak a felhasználók viselkedésére gyakorolt ​​hatásáról szól.

 1. Az internetezők átlagosan mindössze 0,05 másodperc (50 ezredmásodperc) alatt döntenek egy webhelyről. Ahhoz, hogy lenyűgözd a látogatóidat, gyors betöltési időre van szükség.
 2. A fogyasztók 75%-a állítja, hogy pusztán a weboldala alapján alkot véleményt egy cégről és annak hitelességéről. (Megéri beruházni a jó webdizájnba.)
 3. Ha ez nem elég, a felhasználók 48%-a elismeri, hogy egy vállalkozás hitelességét kizárólag a weboldal dizájnjára, megjelenésére alapozza.
 4. Az online fogyasztók 88%-a számol be arról, hogy nem valószínű, hogy újra felkeres egy webhelyet, ha ott rossz felhasználói élményt tapasztalt.
 5. A felhasználók 38%-a kilép egy weboldalról, ha nem találja vonzónak az elrendezést és a dizájnt.
 6. A webhelyekről alkotott negatív vélemények 94%-a a rossz tervezéssel kapcsolatos.
 7. Nagyon fontos, hogy egy oldal milyen gyorsan töltődik be a webhelyen. A látogatók figyelme rövid, az emberek 47%-a oldalanként legfeljebb 2 másodperces betöltési időt tud kivárni.
 8. Mennyit számít a sebesség? Az emberek 40%-a elnavigál egy webhelyről, ha annak betöltése több mint 3 másodpercig tart. Ez az arány még magasabb az okostelefon-használók körében.
 9. Ha olyan üzleti weboldalt üzemeltetsz, ahol a landing oldalak lassan töltődnek be, előfordulhat, hogy a betöltési idő látszólag jelentéktelen, 1 másodperces késése a konverziók jelentős, 7%-os csökkenését eredményezi.
 10. A lassú webhelyek óriási pénzbe kerülnek a vállalkozásoknak. Becslések szerint évente 2,6 milliárd dollár árbevétel esik ki a lassú betöltés miatt.

Mobilbarát kialakítás és az okostelefon-felhasználók

 1. Miért fontos a mobilbarát webdesign? Nos, ha a mobiloldal betöltési ideje 1 másodpercről 10 másodpercre nő, annak a valószínűsége, hogy egy felhasználó elnavigál, 123%-kal nő.
 2. Az emberek szívesebben használnak esztétikus webhelyeket. A felhasználók 57%-a nem ajánl másoknak olyan webhelyet, aminek elavult a dizájnja.
 3. 2019-ben az internetezők több mint fele (52,6%) először használt mobilt a netezéshez.
 4. Ebből következik, hogy az emberek 85%-a úgy gondolja, hogy egy céges webhelynek ugyanolyan jól – vagy jobban – kell teljesítenie mobilon, mint asztali számítógépen.
 5. A mobilt használók igen fontos szereplői az üzleti életnek, mivel a kiskereskedelmi webhelyek forgalmának 57%-át mobileszközökről érkező látogatások teszik ki.


Internethasználati statisztikák

Most, hogy ennyi friss tudást szereztünk a webhelyekről, nézzünk  néhány általánosabb internetes adatot.

 1. A világon élő 7,8 milliárd ember több mint fele (4,54 milliárd) aktív internethasználó.
 2. Tudod, mekkora versennyel néz szembe a webhelyed a figyelemért? Nos, 2020-as statisztika szerint a világhálón megközelítőleg 1,2 milliárd webhely található (és ez a szám azóta csak nőtt).
 3. Az interneten található tartalom mennyisége megdöbbentő, a világszerte megjelenő blogbejegyzések becsült száma naponta meghaladja a 4 milliót.
 4. A WordPress élen jár a tartalomkezelésben, a tartalomkezelő rendszerek piaci részesedésének csaknem kétharmadát (63%) uralja.
 5. Az összes webhely 36,2%-a WordPress-re épül. Ennek van hátulütője is: naponta 90 000 webhelyet törnek fel,  és a  feltört webhelyek aránytalanul nagy része (83%) épül WordPressre. Ezért nagyon fontos a biztonsági bővítmények használata.


A cikk következő részében jobban elmélyedünk a statisztikák gyakorlati alkalmazásában – Google keresési találatok, Google Ads, videós tartalmak… igyekszünk hasznos tanácsokat adni, ha saját webhelyet üzemeltetsz vagy tervezel készíttetni a jövőben.

Addig is nézd meg, mi milyen weblapokat készítettünk eddig.

Az eredeti cikk teljes hosszában itt érhető el.