A Pomodoro-technika: hogyan növeli a teljesítményt a szünetek beiktatása?

A Parkinson-törvénytől a Pareto-elvig rengeteg időgazdálkodási technika közül lehet választani.

De hallottál már a Pomodoro technikáról?

Ez az egyszerű, de hatékony eljárás rövid, rendszeres szünetekkel segít a legtöbbet kihozni a napodból. Noha a szünetek beiktatása kontraproduktívnak tűnhet, tudományos bizonyítékok támasztják alá a nap folyamán tartott pihenés előnyeit.

Nézzük meg, hogyan működik a Pomodoro-technika, és hogy ennek az időgazdálkodási módszernek a használata hogyan növelheti a teljesítményt.

Mi az a Pomodoro technika?

A Pomodoro technika egy időgazdálkodási módszer, amelyet Francesco Cirillo olasz egyetemi tudós talált fel az 1980-as évek végén. Egy időzítő segítségével 25 perces fókuszált időblokkokra bontja a feladatokat, amelyeket rövid szünetek választanak el.

Sokunkhoz hasonlóan Francesco Cirillo is küzdött azzal, hogy hosszú ideig a munkájára összpontosítson. A probléma megoldása érdekében Cirillo rávette magát, hogy egyszerre csak 10 percig összpontosítson ahelyett, hogy egész nap várjon a hatékony munkavégzésre.

Miután felfedezte módszere hatékonyságát, Cirillo egy paradicsom formájú konyhai időzítő segítségével mérte a fókuszált 25 perces blokkokat – innen kapta nevét a Pomodoro-technika.

A Pomodoro-technika öt alapvető lépést tartalmaz:

 1. Határozd meg az elvégzendő feladatot
 2. Állíts be egy időzítőt 25 percre
 3. Csak a feladatra koncentrálj, amíg az időzítő csörög
 4. Tarts 5 perces szünetet
 5. Minden négy Pomodoro után tarts egy hosszabb, 15-30 perces szünetet

A Pomodoro-technika előnyei

Ha új módszert keresel a hatékony időgazdálkodáshoz, a Pomodoro technika remek kiindulópont.

Nézzük meg a Pomodoro-technika alkalmazásának számos előnyét a szakmai és magánéletben.

 • Kevésbé ijesztővé teszi a feladatokat

A Pomodoro-technika időblokkokat használ, hogy a feladatokat kisebb darabokra bontsa. Ettől az adott feladat kevésbé lesz ijesztő, ami csökkentheti a munkaterheléssel kapcsolatos stresszt.

Gyakran azért halogatjuk a feladatok elvégzését, mert túl nagynak tűnnek. Azáltal, hogy kisebb szegmensekre redukáljuk őket, kevésbé lesznek nyomasztóak, és jobban tudjuk kezelni a stresszt.

 • Javít a munkád minőségén és mennyiségén

Meg fogsz lepődni, hogy mennyire hatékonyan tudsz dolgozni, ha tudod, hogy csak 25 perced van egy feladat elvégzésére.

 • Megakadályozza a szellemi kimerültséget

Ha túl hosszan kényszerülsz a következetes munkavégzésre, az mentális kimerültséget okozhat. A szünetek beiktatása segít elkerülni a kiégést. Lehetővé teszi a mentális energia megőrzését és növeli a hatékonyságot.

A Microsoft egyik tanulmánya a világjárvány korszakát jellemző fáradtság és az otthoni munkavégzés hatásait vizsgálja. Az agyhullámok aktivitásával kapcsolatos kutatásaik azt mutatják, hogy az agy másképp működik, amikor szüneteket tartunk.

A szünetek – még a rövidek is – nem csak a krónikus stresszt enyhítik, hanem a teljesítményedet is növelik.

 • Segít leszokni a multitasking-ról

Sokan szétszórttá és feszültté válunk, amikor túl sok dolgot próbálunk csinálni egyszerre. A multitasking  (=egyszerre több feleadat elvégzése) nemcsak az összpontosításban akadályoz, hanem a munkánk minősége is romlik.

A Pomodoro technika ebben is segít, hogy egyszerre csak egy dologra koncentrálj.

 •  Javítja a figyelmet és a koncentrációt

A mai világban az emberek figyelme egyre rövidebb, ezért egyre kreatívabb megoldásokat dolgozunk ki, hogy koncentrálni tudjunk. Ha az idődet és energiádat kisebb darabokra osztod fel, akkor a rövidebb idejű összpontosítás mellett is hatékonyabb lehet a munkavégzés.

 • Megkönnyíti a tervezést

Ha az egész napot egyetlen feladat elvégzésére fordítod, akkor lehet, hogy a szükségesnél sokkal tovább dolgozol rajta. Ezzel a saját és mások idejét is elvesztegeted. Ráadásul munkahelyi kiégéshez is vezethet, ha folyamatosan túlórázol, és a magánéletedre is negatívan hat.

A Pomodoro technika lehetővé teszi a nap pontosabb megtervezését. A határidők biztosítják, hogy soha ne dolgozz tovább, mint amit arra a napra beterveztél.  A jobb tervezéssel ráadásul több idő jut magadra is.

 • Növeli a megbízhatóságot és a munkakedvet

Nehéz leülni és nekilátni egy projektnek, amikor annyi más tennivalód is akad. De ha tudod, hogy mindössze 25 percig kell koncentrálnod, könnyebb belekezdeni egy nagyobb feladatba is. A Pomodoro-technika az elszámoltathatóság érzését is elősegíti. Ha pontosan tudod, hogy melyik feladatra mennyi időt szánsz, jobban nyomon tudod követni a haladásodat.

 • Növeli a motivációt

A határidő a legerősebb motiváció egy munka elvégzésére. Jobban fogsz tudni összpontosítani, ha tudod, hogy 25 perc múlva pihenhetsz egy kicsit.

Valóban működik a Pomodoro-technika?

A tudósok azt hitték, hogy a figyelem egy korlátozott erőforrás, amely idővel elhasználódik. Ez a megállapítás azonban megváltozott 2011-ben, amikor a neves Cognition folyóirat új publikációt adott ki a témában – ha nem koncentrálsz olyan erősen egy témára, hanem néha beiktatsz egy kis szünetet, új megoldások és megközelítések is eszedbe juthatnak a pihenőidő alatt.

A tanulmány bemutatja, hogy a rövid szünetek hogyan javíthatják azt a képességet, hogy hosszabb ideig tudj koncentrálni az adott feladatra. Ez alapján kijelenthetjük, hogy a Pomodoro-technika a rövid, rendszeres szüneteivel folyamatosan segíti az összpontosítást.

Mit csinálj egy ötperces Pomodoro szünetben?

Fontos, hogy jól használd ki a Pomodoro-k közti időt. Ha nem választasz olyan tevékenységet, amely segít az összpontosításban , a technika kevésbé lesz hatékony.

A lényeg, hogy figyelj a saját igényeidre. Például, ha elhivatott jógi vagy, szánd az időt a jógapózok elmélyítésére. Ha kevés időd jut az olvasásra, ezekben a kis szünetekben legyen nálad a legújabb könyved. Válassz olyan tevékenységet, amely szórakoztat.

Íme néhány további ötlet a Pomodoro-szünetekre:

Tervezd a napodat a  Pomodoro technikával

A kevesebb néha több. A Pomodoro-technika arra összpontosít, hogy a nagy feladatokat kisebb, könnyebben kezelhető feladatokra bontsd le. Végső soron lehetővé teszi, hogy jobban összpontosíts, és egyenletes energiával haladj a nap folyamán. A Pomodoro-technika alapvető elemei az időzített munkamenetek és az időzített szünetek.

Tapasztald ki, hogy neked hogyan válik be a leginkább és élvezd a strukturált munkanap előnyeit.

(A cikk eredeti formájában itt található.)