Hány weboldal van a világon?

A web története 1990-től 2022-ig

Az internet egy csodálatos hely, amely értékes információkat és hasznos szolgáltatásokat kínál.

Gondolkoztál már azon, hogy hány webhely van online? Százezres vagy tízmilliós nagyságrend? Ezek a számok meg sem közelítik a valóságot.

Mivel sok egymásnak ellentmondó információ érhető el az interneten, a First Site Guide saját nyomozó csapatot hozott létre, hogy megtalálják a választ az emberek által gyakran feltett kérdésre:

Hány weboldal van a világon?

2022. szeptember 12-i adatok alapján több mint 1,98 milliárd webhely van online.

A kiterjedt kutatás során néhány érdekes tényt is felfedeztek a webhelyek számával és általában az internetes statisztikákkal kapcsolatban.

Az első webhely és az első domain név

Az általunk ismert World Wide Web számos technológiában gyökerezik, ami nagyon megnehezíti a legelső webhely kiválasztását. Valahol azonban el kell kezdenünk, és legyen ez a kezdet Tim Berners-Lee és munkatársai a CERN-ben.

Ők felelősek a HyperText Transfer Protocol létrehozásáért 1989-ben, amely protokoll lehetővé tette a szerverek és az ügyfelek közötti kommunikációt.

Ugyanez a csapat kiadta az első szöveges böngészőt is, valamint létrehozta és elindította az első weboldalt, amely egyoldalas volt.

http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Ez a weboldal volt az első online útmutató a weboldalak létrehozásáról, és ahogy azt sejteni lehetett, csak szöveges tartalma volt.
Ami igazán kikövezte az utat a jó megjelenésű webhelyek előtt, az a Mosaic webböngésző volt. Marc Andreessen és kollégái az Illinoisi Egyetemen létrehozták és kiadták a Mosaic-ot 1993-ban. Ez volt az első webböngésző, amely lehetővé tette a felhasználók számára „rámutatás és kattintás” grafikus manipulációkat.

Andreessen társalapítója volt a Netscape Communications Corporationnek is, amely a Netscape Navigator, a 90-es évek legnépszerűbb webböngészője mögött áll.

A domain név regisztrációja 1985-ig nem volt elérhető. Ezt megelőzően azonban néhány vállalat létrehozta és használta a domain neveket az intranet számára. Az első ilyen domain az 1985. január 1-jén létrehozott Nordu.net volt. Ez a skandináv kutatási együttműködés területe volt.

Az első regisztrált domain név a Symbolics.com, amely egy számítógépes rendszerekkel foglalkozó céghez tartozik Cambridge-ben. 1985. március 15-én regisztrálták, ezt követte a Bbn.com, amelyet 1985. április 24-én regisztráltak.

A weboldalak száma és növekedésük 1991 és 2022 között

Vizsgáljuk meg, hány webhely van az interneten 2022-ben.

Az Internet Live Stats szerint jelenleg több mint 1,98 milliárd webhely van online. A World Wide Web 1992-es kezdetéhez képest, amikor még csak körülbelül 15 000 webhely volt online, ez jelentős növekedés.

A weboldalak számának növekedése azóta sem állt meg. 2014-re 1 milliárd webhely volt online és mindössze öt évbe telt, hogy ez a szám majdnem megduplázódjon.

A jelenleg online 1,98 milliárd webhely közül azonban nem mindegyik aktív. Becslések szerint ebből a számból kevesebb mint 200 millió aktív.

Hány domain név van?

Mindannyian tudjuk, hogy a domain nevek szorosan kapcsolódnak a webhelyekhez, de azt kevesebben tudják, hogy hogyan működnek a domainek, és mi is valójában a domain név.

A domain minden webhely címe, amely a böngésző URL-jében található. A domain nevek egy webhely IP-címei, de ezek a nevek számok helyett logikai nevekké alakulnak.

A legnépszerűbb domainek a legfelső szintű tartományok, például a .com, .net, .org stb. Ezek olyan általános tartománykiterjesztések, amelyek a legmagasabb helyet foglalják el a rendszerben. 

A legfelső szintű domainek rangsorolása a jelenleg meglévő domainneveik száma alapján:

.com – 158,6 millió domain név

.tk – 24,7 millió domain név

.de – 17 millió domain név

.cn – 15,3 millió domain név

.net – 13,5 millió domain név

.uk – 11 millió domain név

.org – 10,4 millió domain név

Hány webhely használ CMS-t?

Némelyik webhely kódokból épül a nulláról, de sokan CMS-t használnak. A CMS a Content Management System (= Tartalomkezelő rendszer) rövidítése, egy speciálisan kialakított platform, amely megkönnyíti a webhelyek létrehozását és közzétételét – a Webstudio22 weboldalai is így készülnek.

Több mint 10 CMS áll rendelkezésre, ami meglehetősen versenyképessé teszi ezt a piacot. Valószínűleg ismersz néhány nevet, például WordPress, Joomla és Wix.

A BuiltWith szerint jelenleg több mint 77 millió webhely használ CMS-t, és a legnépszerűbb CMS messze a WordPress.

Íme az 5 legjobb CMS:

WordPress – összességében a kedvenc CMS-opció. Jelenleg több mint 35 millió webhely használ WordPress-t, ami a CMS-t használó webhelyek 44%-át teszi ki.

Wix – A Wix a második helyre esik. Jelenleg több mint 7 millió webhely használja a Wixet, ami a CMS-t használó webhelyek 7%-a.

Progress Sitefinity – minden nap egyre népszerűbb. Jelenleg több mint 3,5 millió webhelyet üzemeltet, ami a CMS-piac 5%-át jelenti.

Squarespace – A negyedik helyen a Squarespace áll, amely jelenleg 2,9 millió webhelyet lát el (íme néhány példa), ami a CMS-piac 4%-át jelenti.

Plesk – Végül 2,6%-os piaci részesedéssel megvan a Plesk. Jelenleg 2,3 millió webhely használja a Plesket.

Hány webhely használ e-kereskedelmi megoldásokat?

Az e-kereskedelem nagyon jövedelmező iparág, a világ egyik legnagyobb piacával. A Statista előrejelzése szerint 2024-ben 3,1 milliárd dollárra nő az e-kereskedelmi bevétel. Az iparágban rejlő lehetőségek miatt töretlen az e-kereskedelem népszerűsége.

Ugyanaz a szabály vonatkozik az e-kereskedelmi webhelyekre, mint a normál webhelyek készítésére. A rendelkezésre álló e-kereskedelmi megoldások egyikével a semmiből építhetünk egyet. Számos ilyen megoldás áll rendelkezésre, amelyek segítségével online vállalkozást indíthatsz.

A BuiltWith eCommerce használati elosztási jelentése szerint jelenleg több mint 28 millió webhely használ e-kereskedelmi megoldásokat, és a WooCommerce Checkout a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező megoldás.

A piaci részesedés megoszlása ​​azt mutatja, hogy a felhasználók jobban értékelik a könnyen használható és automatikus megoldásokat a komplexebb megoldásokkal szemben.

Ezek a legnépszerűbb e-kereskedelmi rendszerek 2022-ben:

Shopify – jelenleg a legnépszerűbb e-kereskedelmi megoldás. Ez egy speciális e-kereskedelmi platform, és jelenleg több mint 3,8 millió webhely használja. A Shopify piaci részesedése 15%.

A WooCommerce Checkout egy WordPress bővítmény, és a WordPress CMS népszerűségét tekintve ez nem váratlan eredmény. A WooCommerce több mint 3,5 millió online boltot irányít, ami a piac 13,6%-át teszi ki.

Wix Stores – a harmadik a listán, több mint 1,6 millió webhelyet működtet, ami 6,5%-os piaci részesedést jelent. 

A Squarespace Add to Cart – az e-kereskedelmi technológia Squarespace kiterjesztése. Jelenleg több mint 1,2 millió weboldal használja, piaci részesedése pedig 4,8%. 

Összefoglalás

Remélem sok kérdésre választ kaptál az internet csodálatos világával kapcsolatban. Az internet egy nagyon érdekes terület, amely jelenleg csaknem 2 milliárd webhelynek ad otthont, amelyek közül csak körülbelül 200 millió aktív.

Mivel a felhasználók jobban értékelik a könnyen használható és automatikus megoldásokat a komplexebb megoldásokkal szemben, a CMS rendszerek (pl. WordPress) és az automatizált e-kereskedelmi megoldások (pl. WooCommerce) népszerűsége töretlen.

Ha úgy érzed, te is szeretnél egy 200 milliós közösség tagja lenni, és saját honlapra vágysz, keresd a Webstudio22-nél Csabit vagy Orsit.