Hogyan készíts tökéletes termékfotókat okostelefonnal

Ha épp egy induló vállalkozáson töröd a fejed, vagy már van egy működő webshopod, és van egy vagy akár több száz terméked, amit szeretnél megmutatni a nagyvilágnak, ez a cikk neked szól.

Nyilván csodás alkotásaid és termékeid vannak a webshopodban vagy a Facebook üzletedben, de hogyan lehet felvenni a versenyt a nagy cégek több százezer forintos termékfotóival?

Ne aggódj, nem kell profi fotósnak lenned ahhoz, hogy figyelemfelkeltő képeket készíts termékeidről. Ebből a cikkből lépésről lépésre megtudhatod, hogyan készíthetsz gyönyörű termékfotót a telefonoddal, némi természetes fény és egy jó fotós applikáció használatával.

Hogyan készíts otthon professzionális fényképeket okostelefonoddal

A legtöbb webshop tulajdonos ismeri az okostelefonos termékfotók készítésének alapjait: keress fehér hátteret, természetes fényt, válaszd ki a lehető legmagasabb felbontást a telefonon – és katt! Ez egy nagyszerű kezdet, de van néhány extra eszköz és kiegészítő, amelyek jelentősen javíthatják fotóid minőségét.

Készítsd el velünk lépésről lépésre életed termékfotóját.

1. Használj jó megvilágítású helyiséget

Először is keress egy jól megvilágított ablakú szobát. Minél nagyobb az ablak, annál több természetes fényt kap a termék. Ha az ablakhoz közelebb készül a termékfotó, akkor lágyabb fényt hoz létre sötétebb árnyékokkal. Ha távolabb van a fényforrástól, világosabb, formálóbb árnyékokat kapsz.

A kép forrása

2. Válassz egy profi telefont

Manapság a legtöbb okostelefon kamerája nagyszerű alternatívát jelent a tükörreflexes gépek helyett. Minél magasabb a megapixelszám, annál jobbak lesznek a termékfotók.

Bármilyen okostelefont használhatsz, de ha megteheted, szerezz be egy újabb, 12 megapixeles vagy annál nagyobb kamerával rendelkező modellt, mint például:

Apple iPhone 8 vagy újabb
Samsung Galaxy S8 vagy újabb
Huawei P20 Pro vagy újabb
Google Pixel 2 vagy újabb

3. Vegyél egy mini állványt

A mini állványok ára pár ezertől több százezer forintig terjed, de a jó hír az, hogy ez egy jó befektetés, magas megtérüléssel. A mini állvány csökkenti a fényképezőgép rázkódását, és segít egységesíteni a fényképezési szögeket és megteremteni a saját stílusodat a termékeidhez.

4. Állítsd be a hátteret

Helyezd a fehér hátteret a termék mögé és alá, hogy fényképeid tiszta és egységes megjelenést kapjanak. Használhatsz fehér kartont, vagy vásárolhatsz PVC fotó hátteret. Szükséged lesz egy asztalra is, amelyen elhelyezed a hátteret. 

Mindig legyen fehér a háttered. A fehér háttér visszaveri a természetes fényt a termékre, és egyenletesen megvilágított képet biztosít. A szerkesztési folyamatot is megkönnyíti, ha el kell távolítania a hátteret.

5. Használj derítőlapot

A világítás kulcsfontosságú, ha telefonnal készítjük a termékfotókat. A derítőlapok segítenek minimalizálni az erős árnyékokat, és kiegyensúlyozottabb világítást eredményeznek, hogy kiemeljük a termék legapróbb részleteit.

Hogyan használjuk a természetes megvilágítást termékfotózáshoz

A világítás lehet a legjobb barátod vagy a legrosszabb ellenséged, amikor tanulgatod a mobilos termékfotózást.
Három tippünk van, amelyek elengedhetetlenek a tökéletes megvilágításhoz.

1. A műteremnek kinevezett szoba legyen ablakos


Az ablakon keresztüli természetes fény nagyszerű választás a fotóstúdióval vagy a mesterséges fénnyel szemben. Ilyenkor a fény egyetlen irányból érkezik, ami természetes látványt kelt, és természetes textúrát ad a termékeidnek.

Vedd figyelembe az időjárást – napos vagy felhős? A kissé borult napok jobban kedveznek a fotózásnak, mint a verőfényes napsütés.

2. Helyezd a terméket az ablak közvetlen közelébe

Célozz 90 fokkal jobbra vagy balra a beállítástól. Ha lehet, a fotózást a nap legfényesebb szakában kezdd el. Ha kiderül, hogy túlságosan süt a nap, használhatsz árnyékolót a fény lágyítására. Az erős fényt mindig kerüld, mert rávilágít a termék legapróbb hibáira is – olyan dolgokra, amelyeket az emberek szabad szemmel nem láthatnak.

3. Szabályozd a természetes fényt


Néha a nap hirtelen eltűnik a felhők mögött a fotózás közepén. Ne ess kétségbe, használj derítőt és fokozd a fényt, hogy csökkentsd az árnyékokat. 

Ha reflektort használsz, szabályozhatod a termékre visszaverődő fényt a reflektor közelebb vagy távolabb helyezésével. Ez segít visszaverni a nap természetes fényét a termékre. 

Ne felejtsd el a különböző szögeket tesztelni a reflektorral, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt az árnyékok és a fény között.

A legjobb kameraállások termékfotózáshoz

Amikor az ember terméket fotóz, vannak olyan szögek, amelyek jobban működnek, mint mások. Ha több szemszögből fotózzuk a terméket, segítünk a vásárlónak pontos képet kapni a termékről.

Az is fontos, hogy közeli felvételeket is készíts a termékekről . A közeli felvételek segítségével bemutathatod a termék fontos jellemzőit, például a minta részleteit, a szövetet vagy a textúrát, és kiemelheted a termék azon elemeit, amelyeket a vásárlók biztosan megnéznének egy kiskereskedelmi üzletben. 

Függetlenül attól, hogy sálat vagy teáskannát fotózol, ezt az öt kameraállást érdemes tesztelni a fotózás során:

Szemmagasság: Ez a nézet úgy mutatja a terméket, ahogyan azt egyenesen ránézve látjuk. 
Magas szög: Ez a nézet úgy mutatja a terméket, mintha magasról néznénk le rá.
Alacsony szög: Ez a nézet úgy mutatja a terméket, mintha a padlóról néznénk fel rá.
Madártávlat: Ez a nézet úgy mutatja a terméket, mintha fölötte állnánk.
Dőlt: Ez a nézet a terméket az egyik oldalról mutatja.Ha még nem vagy profi termékfotós, javasoljuk, hogy a fényképezés közben tartsd ugyanazon a helyen az okostelefont és az állványt, és a terméket forgasd mindig a kívánt szög megváltoztatásához. Ezzel egy következetes, könnyen szerkeszthető fotósorozatot kapsz végeredményként.

Hogyan fényképezzünk mobiltelefonnal

Most, hogy minden felszerelése be van állítva, és megismerted a különböző kameraállásokat és világítást, itt az ideje, hogy készíts néhány fényképet. 

Mielőtt elkezded, használd a következő ellenőrzőlistát:

 1. Készítsd elő a telefont. Győződj meg arról, hogy telefon fel van töltve, és van elegendő tárhely a képek számára.
 2. Állítsd be a fehéregyensúlyt. A fehéregyensúly beállításához érintsd meg a WB gombot a telefonodon, majd érintsd meg a fehér hátteret.
 3. Ellenőrizd az expozíciót. Koppint a kör alakú expozíció gombra, majd érintsd meg a terméket, hogy a fényképezőgép tudja, hogy exponálja.
 4. Tarts mindent a fókuszban. Érintsd meg a kör alakú fókusz gombot, majd érintsd meg a terméket, hogy a fényképezőgép tudja, hogy megfelelően fókuszál a termékre.
 5. Győződj meg arról, hogy zároltad a kamera beállításait. Miután befejezted a beállítások módosítását, érintsd meg újra mindegyiket a beállítások rögzítéséhez. Ez megakadályozza, hogy a fényképezőgép automatikusan módosítsa a beállításokat a felvételek készítése közben.

Eljött a várva várt pillanat: készen állsz a fényképezésre!

Az első felvétel után vess egy pillantást a képre, és nézd meg, hogy szükséges-e világosítani vagy sötétíteni a megfelelő expozíció eléréséhez. Ha úgy gondolod, hogy az exponálást módosítani kell, érintse meg a +/- gombot a kör alakú Fókusz gomb alatt, és húzd fel vagy le a csúszkát az expozíció módosításához. 

Ezt a három dolgot mindenképp kerüld el a termékfotózás során:

Zoom funkció, mivel ez rontja a képminőséget
Szelfi kamera, mert ez nem olyan jó, mint a hátsó kamera
Vaku, mivel ez túlexponálja a képet, és összezavarja a színeket

Miután elkészültek a felvételek, ideje elkezdeni a telefonon a képszerkesztést!

Termékfotók szerkesztése fehér alapon okostelefonnal

Azt hitted, hogy hátradőlhetsz, ugye? Hiába az alapos előkészület és a beállítások, ha tényleg minőségi munkát szeretnél végezni, a szerkesztést ne csald el.

 1. Válassz egy termékfotós appot. Böngéssz a neten, hogy mások mit használnak szívesen (mi is adunk később pár tippet). Van aki, mobil applikációval szerkeszti a fotóit, mások inkább letöltik a gépükre a fotókat és képszerkesztő szoftvert használnak.
 2. Használd az alkalmazást néhány alapvető szerkesztéshez. Ide tartozik a fényerő, a kontraszt, az élesség, a csúcsfények/árnyékok és a fehéregyensúly. Ne csábítsanak el a szűrők, a szegélyek és az árnyalatok. A célunk, hogy termék jól nézzen ki.
 3. Beállítások mentése. Az első fénykép szerkesztése után mentsd el a beállításokat előre beállított értékként (=preset), hogy ugyanazokat a beállításokat alkalmazza a többi fotón is. A preset-tel időt takaríthatsz meg, de utána mindenképp ellenőrizz minden egyes fotót.
 4. Alkalmazz fehér réteg hátteret. Távolíts el minden foltot vagy gyűrődést a hátteredről úgy, hogy a hátteret egy fehér rétegre (=white layer background) cseréled. Mivel fehér alapon készítetted a fényképeket, könnyű lesz elkülöníteni a terméket és hozzáadni egy új, fehér réteget. 

Az 5 legjobb alkalmazás termékfotózáshoz

Elsőre nehéznek tűnik megtanulni, hogyan kell iPhone-on vagy Androidon fényképezni, de néhány alkalom után egyre magabiztosabb termékfotós leszel.

És végül összeszedtük a cikk legfontosabb pontjait

Hogyan készíthetek otthon professzionális képeket okostelefonnal?

 1. Válassz iPhone 8-at vagy újabbat.
 2. Teszteld a különböző fotós app-okat.
 3. Használj fehér hátteret a beállításhoz.
 4. Készítsd a fotókat természetes fényű ablak közelében. 
 5. A fókusz rögzítéséhez tartsd lenyomva a keresőt.
 6. Kerüld a fényképek nagyítását. 
 7. Próbálj ki különböző kameraállásokat.
 8. Használj képszerkesztő alkalmazást.


Hogyan készítsek minőségi termékfotókat?

 1. Használj legalább 12 megapixeles okostelefon-kamerát.
 2. A fényképezőgép bemozdulásának csökkentése érdekében fényképezz állványról.
 3. Használd az ablakon beszűrődő természetes fényt.
 4. Használj derítőt az árnyékok lágyításához.
 5. A termék jellemzőinek kiemeléséhez használj több beállítást és közeli felvételeket. 

A bejegyzés alapjául szolgáló cikket itt olvashatod el.